Podívejte se s námi co předcházelo a doprovázelo vznik dílu Jak se staví sen na téma venkovské bydlení v našem mini-seriálu Architekti staví sen.

Jak se staví sen, Mohelnice nad Jizerou. Léto 2010.

Jak se staví sen – Venkovské bydlení

Každému natáčení předchází návštěva rodiny. Musíme si vzájemně sednout, trochu si popovídat a vlastně potvrdit to velké rozhodnutí. Ano jdeme do toho! Projekt manažer byl na místě trochu nervózní a pořád se nás bokem ptal. „Opravdu to chcete dělat právě tady? Jsou to dvě místnosti, infrastruktura kolabuje, ten roh baráku je mokrej….“ Vzali jsme to jako velkou příležitost. U zkoušky si taky nepřebíráte otázky, která se Vám hodí více, nebo ano?

 

Měli jsme asi deset dní na přípravu, do které jsme vložili extrémní množství úsilí. Daleko větší než do obvyklé práce. Chtěli jsme ukázat, že na to máme a jelo se takříkajíc na hraně možností. Vše v nesmírně krátkém čase, relativně malým rozpočtem a realizační partou, kterou jsme viděli poprvé v životě. Zaměřit prostor, povídat si s rodinou, varianty, návrhy, vizualizace, diskuze, sponzoři, výkresy, tabulky, harmonogram…desítky hodin práce než vůbec začne natáčení.

Pořád ta otázka, bude se to vůbec lidem líbit? Prostě to byl takový „one shot“ styl.

 

Během natáčení člověk narazí na několik zásadních problémů. Mluví jako politik, nejasně, nejednoznačně a vypadá to, že tématu vlastně nerozumí. S hrůzou jsme viděli to, že jak normálně komunikujeme s klienty je na kameru nepoužitelné. Další věc.  Ani Vaše nejlepší oblečení nevypadá dobře, navíc když Vám ten formát 16:9 přidá tak 10kg navíc, samozřejmě na obličeji. Kamera vidí vše od drobných neurotických pohybů až po ošklivé pohledy někam za horizont. Když se k tomu přidá škodolibý „humor“ štábu je člověk v pěkné kaši. A do toho má „normálně“ pracovat? Věřte, že ne všechno se nám daří.

Je to syrové Reality show se vším všudy a to co vidíte je sestříhaný přijatelný útvar. Ty kamery jedou skoro 24h v kuse celou dobu!

 

A závěr? Člověk zjistí, že i když použije všechno, co o oboru ví, vystačí s tím tak na jeden pěkný díl. Celé nás to začalo tlačit ke změně myšlení o práci, kterou se živíme i o nás samotných. A to je přeci pozitivní důvod v tom pokračovat.

Seznam použitých výrobků naleznete ZDE a fotografie ZDE.

Zajímá vás další díly z naší produkce Jak se staví sen? Nepřehlédněte ostatní.

Komentáře