Březen 2013, Praha 5

Jak se staví sen – Moderní design v paneláku

Tentokrát rodina, pro kterou měla proběhnout realizace interiéru podle našeho návrhu, trpěla problémem většiny Čechů žijících v paneláku. Chyběla jim jedna místnost. Ložnice. Spali na rozkládacím gauči bez pohodlí a soukromí. Klasickému 3+kk ve Stodůlkách, kde oba pokoje obsadily dcerka s babičkou, chyběla ložnice rodičů. Rozhodli jsme se bez půdorysného zvětšení bytu, které samozřejmě nebylo možné, zvýšit kategorii bytu na 4KK.

 

Nešlo hýbat s jádrem, kde bylo jediné možné připojení na vodu, kanalizaci a odtah digestoře, a pochopitelně počtem oken.

 

Paní domu si přála především nový design kuchyňské linky, ale ukázalo se, že jídelní kout nestačí, ze sedačky není vidět na televizi a poloviny osazenstva bytu nemá kde spát. V podstatě se udělala rekonstrukce 30m2  bytu s cílem splnit všechny její sny a přidat třešinku na dortu – design nové ložnice.

 

Všechny původní příčky šly pryč. K jednomu oknu jsme přesunuli ložničku, druhé s výstupem na lodžii jsme nechali obýváku s novou kuchyní. Mladé rodině jsme dopřáli moderní design s použitím přírodních materiálů. Průhlednou polopříčku, která dosvětluje kuchyň,  jsme vyrobili z polykarbonátu ze zatavenými stébly bambusu. Prosvětlení tohoto materiálu skrytými LED pásky vytváří fantastický efekt. Jídelna má čtyři pohodlná místa, zavěšenou komodu na potřeby pro servírování i vlastní atmosféru s obrazem. Celý prostor je bohatě osvětlený bodovkami.

 

Obývák jsme vymezily vlnou ze sádrokartonu. Přináší tolik potřebnou křivku do přísně ortogonálních tvarů panelákové dispozice, elegantně odděluje ložničku a ve své hmotě nenápadně schová veškerou kabeláž i příslušenství k televizi. Béžovou, smetanovou a zelenou doplňuje barva dřeva knihovny na míru za bílou sedačkou. Navrhli jsme ji z latí, do kterých můžete libovolně zasouvat police podle potřeby a vkusu. Nechali jsme se vést principy feng-shui a podpořili kreativitu, která do této části místnosti bezesporu patří. Konferenční stolek má také organický tvar. Nejenže se hodí k tvaru vlny a struktuře dřeva, navíc je v omezeném prostoru daleko praktičtější než obvyklý obdélník.

 

Vrcholem celého návrhu je určitě zenová ložnice. Symboly klidu a míru, jednoduché tvary, minimum materiálů, černobílá kresba na stěně s párem koní, prosvětlený bambus pro intimní osvětlení. Pořádné matrace leží na roštu dřevěného pódia, které se zvedá z podlahy jako Fénix.

 

Většina z nás prostě nedosáhne na všechny své sny, ale kvalitní spánek, hudba, barvy a tvary vytváří harmonii, ve které se zkrátka lépe žije a pak nám zbývá energie na hezké společné chvilky bez stresu a napětí, které se stávají pilířem našeho každodenního života.

Galerii obrázků naleznete na našich stránkách. Seznam použitých prvků a materiálů BUDE DOPLNĚN.

Zajímají vás další díly z naší produkce Jak se staví sen? Nepřehlédněte ostatní.

Komentáře