Jak se staví sen – American blues

Tentokrát navrhujeme proměnu pro pár, který si chce zvelebit interiér podkrovní ložnice v domku u lesa. Původně rekreační stavba má nyní sloužit k trvalému užívání. Paní přes nízký věk již dlouhá léta statečně bojuje s rakovinou, on má snad všechny klouby v těle umělé. Má velké pohybové problémy a občas skončí nehybný v nemocnici. Přesto začínají znovu. Chatička u lesa je jejich šance a místo, kde konečně prožijí to, co mají jiní ve dvaceti. Nabude to lehké, musí zapomenout na minulost.

Vzhledem k muzikálnosti obou a country kapele, ve které muzicírují, jsme se rozhodli do konceptu zařadit hudební legendy – charismatického Boba Dylana a rebelského Johnnyho Cashe. Fotky obou dekorují stěny a vytvářejí tu správnou atmosféru s vůní whiskey a cigaretového dýmu.

Inspirovaly nás také legendy ze světa designu. Křeslo B.K.F. Butterfly chair, které je použito v kultotvní vile od architekta Franka Lloyda Wrighta – Fallingwater. Autentičnost návrhu podtrhují přiznané trámy, které byly použity pro vytvoření originálních úložných prostor. Málem bychom zapomněli na kůži na podlaze, kterou nám poskytly legendární argentinské krávy.

Hlavní inspirací pro návrh interiéru byla architektura a design amerických dřevěných weekendhousů.

Nepřehlédněte: Wellness ve sklepě – 11. díl Příběhu snu (Jak se staví sen)

Projekt nebylo snadné realizovat. Dům byl ve špatném technickém stavu a museli jsme se jako architekti poprat s mnohými problémy. Stěny jsme museli rychle začistit a srovnat. Použili jsme systém ClickWall od firmy Everel. Nízká podchodná výška, komín a nosný sloup uprostřed místnosti prostor nešťastně dělili. Bez práce s 3D modelema bez precizní vizualizace by nám návrh trval daleko déle než několik hodin, které jsme měli k dispozici.

Na zem jsme použili laminátovou podlahu QuickStep Eligna U995 imitující sukovitá prkna. Barvy v interiéru jsou kontrastní. Tmavě hnědé konstrukce krovu a černé linie pracovní židle, lampy a krbu vytvářejí výraznou kresbu na pozadí z různých odstínů smetanové a bílé barvy (Farrow&Ball,  Lime White No.1, String No.8). Stejnou barvou jsme přestříkali i palubky na štítové stěně.

Návrh pokoje řeší i úložné prostory. Jsou vestavěné do konstrukce krovu a tvoří netradiční skříně po obvodu místnosti připomínající hrázděné zdivo starých chalup. Využívají prostor bez dostatečné podchodné výšky.

Postel na míru s dalšími úložnými prostory a zdravotní matrací dodala firma Zdravá záda. Latex, žíně a agave v několika vrstvách chrání páteř i dokonale odvádí všechnu vlhkost. Postel je vyšší kvůli snadnému vstávání. Knihovnička vedle a police za postelí nahrazuje noční stolky.

Sloup v centru dispozice odděluje postel od posezení v křesle B.K.F. 1938 Butterfly Chair od A15. Jeho kůže má stejnou barevnou úpravu jako hovězí kůže na podlaze a polštářek na posteli.  Večerní čtení u krbu umožňuje lampa General, Rendl Light s černou podnoží v designu stativu. Filmovou atmosféru dotváří ledabyle umístěný portrét Boba Dylana s obličejem zahaleným v cigaretovém dýmu. U pracovny za komínem stojí židle Bernhard z tmavé kůže a chromovými subtilními nohami, které korespondují s designem křesla.

Středem dispozice sice prochází komín, ale napojit krbová kamna nebylo technicky možné. Ohně jsme se nechtěli vzdát, proto jsme ke komínu umístili biokrb Brasa Camden od firmy Respektus. Je prosklený ze tří stran a proto nepůsobí v malém pokoji jako bariéra.

Potýkali jsme se také s dalším velkým problémem podkroví a to byl nízký a navíc šikmý strop. Barevně jsme ho sjednotili a použili tato pravidla pro nízký prostor:

  • Větší obrazy nebo zrcadla jsme nevěšeli, jen jsme je opřeli o zeď.
  • Police a dekorace jsme pověsili o něco níž, než je obvyklé.
  • Zdůraznili jsme vertikály (sloupy, svislé knihovny).
  • Použili jsme nízký křehký nábytek (snížení horizontu pozorovatele).
  • Závěsy jsou jednostranné a tak dlouhé, že se povalují po zemi.
  • Dvě barvy závěsů tvoří pruhy a tedy další vertikálu.
  • Na strop i stěnu jsme použili stejnou barvu.

Osobně považuji tento interiér za jeden z nejpovedenějších z naší produkce. Možná, že to bylo dáno velikostí místnosti nebo speciální synergií, ale interiér působil velmi koncentrovaně a přitom vyváženě. Jedno navazovalo na druhé s jednoduchou a pevnou přirozeností amerického blues, které jsme po celou dobu poslouchali. Dodnes mi zní v uších.

Galerii obrázků naleznete na našich stránkách. Seznam použitých prvků a materiálů BUDE DOPLNĚN.

Mohlo by vás zajímat: Seriál Jak se staví sen

Komentáře