Jak se staví sen – KUCHYNĚ VE STYLU ENGLISH COTTAGE

Řadový domek v Dětské ulici skrývá velký potenciál. Kdo by nechtěl dům v Praze. Stylový, čtyřicátá léta, masivní dřevěné schodiště, ale i malá okna, staré dveře, žádná izolace, zima a tma.  Dříve v něm bydlela celá rodina. Děti odrostly a odešly, ale interiér ze sedmdesátých let zůstal.

 

Za rozkošnou předzahrádkou s posezením na zápraží je malá předsíňka. Vejdeme po jednom, víc se nás dovnitř nevejde. Za předsíňkou je hala se schodištěm, do které ústí ještě další dveře ze záchodu, obýváku a kuchyně. Pod masivními schody jako z anglické detektivky nebydlí Harry Potter.  Je tam sklad věcí a pelíšek domácího mazlíčka. Původní interiér má bílé dveře, papírové tapety, plovoucí podlahu a polystyrenovou římsu pod stropem. Za otvorem s olivovou záclonkou je úzká kuchyň. Jídelní stůl je v obýváku, tak si udělali prokládací okénko. Paní zasněně mluví o západním sluníčku, které do přízemí proniká jediným oknem právě na konci kuchyně. V domě je jí zima, přála by si být pořád právě u toho okna.

 

Oddělená hala se schodištěm je zbytečná ztráta prostoru. Příčku zbouráme. Schodiště může klidně ústit do prostoru jídelny s kuchyní tak, jak je to běžné v tradičních anglických domech. Tam jsme se ostatně inspirovali. Vytvoříme“ morning room by the kitchen“. Byla vždycky u vstupu do domu-po snídani rovnou do práce!  Postarší pár také nemusí každé jídlo konzumovat u velikého stolu v jídelně. Když přijde sousedka na kafíčko, může posedět a poklábosit, než paní domu uvaří oběd.  Je tu ještě jedna věc. V přízemí zoufale chybí koupelna. Třeba jen malinká se sprchovým koutem a umyvadlem. Lítat do patra na stará kolena je náročné.

 Nepřehlédněte: Malý velký byt – 13. díl Příběhu snu (Jak se staví sen)

Interiér bude útulný, design stylový. Moderní design kuchyně se sem nehodí. Návrhem podpoříme atmosféru starého domu v anglickém stylu. Použijeme tradiční nábytek s palubkami z masívního dřeva a s modrošedou patinou gris provence sur Blanc z obchůdku Anglická sezona. Tam jsme nakoupili i retro nástěnná a závěsná svítidla Amelia, Dustin, Whitny včetně lustru se závažím nad jídelní stůl pro osvětlení interiéru a většinu stylových doplňků. Retro design má i kuchyňská baterie BANDID s keramickou kličkou u keramického dřezu. Modrošedé, bílé a béžové barvy v interiéru skvěle doplnili původní načervenalou barvu schodiště. Tapety s kultovním motivem pejzlu a piniových šišek za schodiště jsme vybrali v Parádě.

Na podlahu v domě se stylovým interiérem patří prkna. Jsme ale v kuchyni navíc napojené na hlavní vstup. Použijeme tedy keramická prkna z řady NOE z Raka, téměř bílá, protože pokoj je malý a tmavý. Obklad MANUFACTURA bude na stěně za kuchyňskou linkou. Ve stejném duchu bude i koupelna. Bílá prkna z podlahy přejdou i na zadní stěnu sprchového koutu. Prkna doplníme obkladem připomínajícím ručně vyráběné a malované dlaždice. V anglickém stylu bude retro umyvadlo  PRESQUILE  a baterie FAIRFAX v chromu z koupelnového studia Direx. Prostor dobarvíme čím jiným, než červenou barvou Eating room red od Farrow&Ball  a doplňkovou béžovou. Záclonky budou zlatavé (Romane Plains), garnýž dřevěná.

 

Původní řadový rodinný dům možná navrhoval architekt, stavba ale určitě proběhla svépomocí. Realizace navrženého interiéru byla mimořádně komplikovaná. Design, projekt, 3D návrh i vizualizace vznikly snadno, o to horší byla tentokrát realita. Jako architekti a designéři jsme se museli poprat s mimořádně špatným technickým stavem stavby, která se drolila pod rukama. Hrubé podlahy v podstatě neexistovaly, hydroizolace chyběla. Na některých místech ležela pod linem prkna přímo v mokré půdě. To byl také jeden z důvodů zimy v přízemí. Obvodové stěny byly nerovné ze smíšeného zdiva, fasády bez zateplení a tudíž vlhké. Omítka odpadávala ve velkém už při demontáži poliček, infrastruktura včetně rozvodů elektřiny vyžadovala kompletní rekonstrukci. Na stavbě vládl nesnesitelný tlak a panika. Nakonec se všechno stihlo, ale bylo to takové peklo, že jsme si museli dát pár měsíců od natáčení pauzu.

 

Galerii obrázků naleznete na našich stránkách. Seznam použitých prvků a materiálů BUDE DOPLNĚN.
Mohlo by vás zajímat: Seriál Jak se staví sen

Komentáře