Moderní kuchyně v secesní vile
Podívejte se na nový článek pro časopis ESTATE. Celý článek naleznete nejen v tištěné, ale také také v elektronické podobě zde.
V čem je projekt speciální?
Jedná se o atypický design. Kuchyňská linka je sestavena na míru prostoru, každý díl je speciálně navržen pro svůj účel a to včetně zónování. Nejsou zde použity žádné moduly, sektory jako z kuchyňského studia. Zpracování je detailní truhlářská práce. Také se jedná o první otevřenou kuchyň ve své době. Stejně tak barevností vybočuje z řad tehdejších black and white kuchyní. Taková malá zajímavost je lednice vnořená do niky ve stěně
S jakým prostorem architekti pracovali?
Jednalo se vlastně o takovou slepou vstupní chodbu. Nebylo úplně jednoduché do takového prostoru vměstnat plnohodnotnou kuchyň. Řešením proto byl i částečný ostrůvek s varnou deskou.
Nakolik a jak ovlivnil jejich práci kubistický koncept domu?
Původní podlaha v kubistickém domě je do hexagonů a tento motiv se také přenesl do tvarů kuchyně. V takovém domě nebylo možné bourat a přesouvat stěny a tak se musela kuchyně přizpůsobit dispozici i prostorům domu.
Kde se dům nachází, z jakého je roku, jaká byla představa majitele?
Secesní vila z roku 1912 s kubistickými detaily je od architekta Emila Králíčka a nachází se pod Vyšehradem. Majitelé si přáli vzdušnou, barevnou kuchyni s možností vystavení oblíbeného nádobí. Požadavek byl také na dostatečné úložné prostory a velkou plochu na vaření.
Jak dlouho trvala realizace?
Samotná realizace trvala asi týden. Avšak celková doba od návrhu po realizaci byla 3 měsíce.